Šta ja zapravo želim?

13.2.17

Želim da dobro uradim kontrolni zadatak iz fizike. Želim da dobro uradim i kontrolni zadatak iz biologije. Želim da budem đak generacije i da upišem željenu srednju školu. Želim da upišem i fakultet koji tada budem htela. Želim da se bavim nekim poslom koji ću voleti, a koji će mi donositi prihode. Želim da u budućnosti nastavim sa svojim blogom i da bude još bolji. Želim...


Nije li ovo samo obična lista želja jedne četrnaestogodišnje devojčice? Zar ovo nisu snovi svakog od nas? I zar vam oni ponekad nisu dosadni? Iskreno, kada se malo dublje zapitam, želim li ja išta drugačije od svojih vršnjaka? Verovatno da ne želim. Svi mi koji smo odlični učenici želimo poprilično iste stvari. Svi mi, koji smo, zajedno sa školom, dobri i u blogovanju (ili staromodno rečeno pisanju), želimo iste stvari.


Ja, da ne želim ove stvari, verovatno bih bila loš đak i nikako se ne bih bavila školom, niti svojom budućnošću. I onda me to dovodi do pitanja - koje su želje takve dece? Nije njihov stil života pogrešan, već drugačiji. Onda to znači i da su njihove želje drugačije. Ali, koliko su one drugačije od mojih, sasvim dosadnih želja?


Nikako ne mogu da shvatim da li je dobro imati te sasvim obične želje. Je li dobro imati nekoliko želja koje su sasvim obične, ali vode do nekog visokog cilja, ili je ipak bolje imati male želje, koje dovode do sitnih zadovoljstava, poput nove majice?


Na kraju, kada bi neka sredina preovladala, možda je dobro imati oba, za svaki slučaj. Možda je dobro imati i dobre ocene, i novu majicu, i uspešan blog, i šetati se često. Možda je ustvari tajna u tome da imamo dve vrste želja koje ćemo da se trudimo da ispunimo, i koje će nas voditi kroz bližu i kroz dalju budućnost. I ja i dalje ne znam šta sam zapravo želela da kažem ovim postom, ali, možda mi treba samo malo odmora od svih ovih običnih, ali i dalje napornih želja, pa sam rešila da se kroz ovaj post i izjadam. Koje su vaše želje i da li se razlikuju od mojih?


You Might Also Like

5 comments

  1. I ja sam imala slične želje kada sam imala 14 godina. Sviđa mi se kako razmišljaš i želim ti da ti se ostvare sve ove želje. :)

    Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
  2. "Kada bi neka sredina preovladala, možda je dobro imati oba, za svaki slučaj. Možda je dobro imati i dobre ocene, i novu majicu, i uspešan blog, i šetati se često. Možda je ustvari tajna u tome da imamo dve vrste želja koje ćemo da se trudimo da ispunimo, i koje će nas voditi kroz bližu i kroz dalju budućnost."- SAVRŠENO REČENO, zaista!

    Što se mene tiče, mislim d aimam oba- neki planovii za dalju budućnost, ali ponovo i nova majica ili kafa sa drugaricama je sasvim odličan izbor. nekako u zadnje vreme se trudim da što više živim u sadašnjosti, te da na taj način podgrevam put ka budućnosti, pa ćemo videti kako to teče :)

    Odista divno rečeno i napisano!

    ОдговориИзбриши
  3. Iskreno i moje zelje su iste, bitno mi je da zavrsim srednju skolu, upisem fakultet koji zelim, a kasnije naravno da se bavim necim sto me ispunjava. Samo to. Ali nikada nisam zelela nista vise niti planiram ono - e sad cu zavrsiti skolu, udacu se, imacu decu, radicu i ziveti srecno do kraja zivota. Kad neka mlada devojka ovako nesto izgovori, prosto se zgrozim. Ne razumem kako neko moze da isplanira svoj zivot do detalja, ja nekako volim da sve to ide spontano. Jer sve sto se organizuje i osmisli, na kraju se nesto ispreci i sve propada. :)

    Dear Miss Modern

    ОдговориИзбриши
  4. Predivan post, kao što i sama kažeš ponekad svi mi imamo poprilično slične, ili iste želje, uglavnom nekada one mogu biti manje, kao što su dobre ocjene, a nekada to mogu biti i životni ciljevi, kao što je završetak fakulteta i slično,međutim povrh svega smatram da je jako važno imati snove

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  5. Zaista lep post,moje zelje su takodje da uradim odlicno prijemni i da zavrsim 8. razred odlicno.
    Poseti moj blog ako zelis ; http://dnevnikjednetinejdzerke5.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши