Stvarnost ne postoji?

18.1.17

Ponekad je dovoljna samo jedna linija da se ukrsti sa drugom i potpuno joj promeni putanju.

Čitajući knjigu Multiverzum, koju sam sasvim slučajno našla na Sajmu knjiga (i kupila je za svega 100 dinara), došla sam do neverovatnih saznanja. Ideja da je sve ovo što se oko nas dešava samo jedna od mogućnosti mi je poznata, ali, duboko interesovanje za nju nikada nisam pokazivala. Zar je sve ovo oko nas SAMO JEDNA mogućnost? Da li nas to onda dovodi do konstatacije da stvarnosti, zapravo, nema?


Znam da se svi, tokom nekih lošijih situacija, ponekad zapitamo: ‚‚Da sam nešto uradio drugačije, možda se ovo ne bi ni desilo?''. Pa, sigurno je da su neke stvari koje uradimo u određenom trenutku indikatori onoga što će se tek, u nekom sledećem trenutku, dogoditi. Ova knjiga, koju sam u prethodnom pasusu pomenula, govori o dvoje šesnaestogodišnjaka - Aleks i Dženi. Njih dvoje žive na dve potpuno različite strane sveta, Dženi u Melburnu, a Aleks u Milanu. Ipak, oboje imaju moć telepatije i pomoću nje komuniciraju. A onda, kada ugovore sastanak, i Aleks pređe pola sveta kako bi upoznao Dženi, oni saznaju da ne žive u istim dimenzijama. U Aleksovoj dimenziji, Dženi je mrtva, dok je u Dženinoj Aleks neki drugi momak.


Ova knjiga me je potpuno oduševila. U njoj se prepliću naučna fantastika, kao i ljubavni žanr, dok sve što se u njoj dešava čitaoca tera da razmišlja o svemu što se oko njega događa. Da li je moguće da u nekoj dimenziji mi i ne postojimo? Da li je moguće da u nekoj drugoj dimenziji pripadamo drugom društvu, drugim ljudima, i da li je moguće da se ipak nešto odvija po našim idealnim planovima za ovu dimenziju, u nekoj drugoj? Iako ne mogu da dobijem odgovor na ova pitanja, sigurna sam da, ako je ova teorija o multiverzumu tačna, stvarnost, zapravo, i ne postoji. Jer, kako možemo biti sigurni da, samo zato što naš mozak ovo prihvata kao normalno, jeste i jedino realno i tačno?


Okej, znam da sam vas verovatno prestravila ovim pretpostavkama, ali, malo pretražite internet, i videćete da ova ideja zapravo postoji, a izneo je pre nekoliko godina Stiven Hoking. Ja bih bila i više nego srećna da znam nešto više o ovome, pošto je ovo mnogo široka tema, sa ipak, previše pretpostavki. Sigurna sam da sam vas malo začudila ovim postom, jer nikada nisam pisala na ovakve teme, pa mi recite - da li vam se dopao, kao i šta vi mislite o ovoj temi?


You Might Also Like

6 comments

  1. Takođe mi je poznata teorija o multiverzumima, i smatram je veoma zanimljivom. Ako tako nešto zaista postoji, jako bih volela znam šta ja, ako postojim, radim u tom univezumu... Jako zamršeno i neshvatljivo, ali u isto vreme zanimljivo. :)
    Jako originalna tema, bravo!

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  2. Moram da pročitam ovu knjigu! Zvuči fantastično! :) Sjajan post draga! ♥

    http://lifella2.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Inače ne čitam toliko knjige, ali sam i ja u posljednje vrijeme istraživala dosta toga vezano za neki drugačiji svijet, zapravo sam se zapitala da li sami određujemo sudbinu i slično, a i telepatija mi zvuči zanimljivo, morat ću pročitat ovu knjigu. Post i fotkice su divni

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  4. Dopada mi se post. Trebalo mi je više puta da pročitam kako bih shvatila. Post je odličan. Ideja za post je veoma originalna, zanimljiva. Uživala sam♥

    http://sosihappylife.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  5. Vau, svaka čast! Jako si me zainteresovala za knjigu Multiunivrzum i malo je reči da si me navela na razmišljanje o njoj i poruci koju nosi. Definitivno je moram potražiti!

    ОдговориИзбриши
  6. Tako se nekada jave teme koje me itekaki zainteresuju da posle ne znam sta da mislim o njima, jer je toliko misljenja, stavova...
    Inacd, jesi me sada zbunila ovim postom i naterala na jos jedno razmisljanje. Ali svaka cast, ideja je priginalna bas! Ima moja drugarica tu knjigu pa je planiram posuditi od nje i citati jednom :D
    novi post:Teen Queen

    ОдговориИзбриши