Chatting With Katie - Blog Vs.YouTube (outsider opinion)

17.1.16


- Okej, sve rokove sam probila, priznajem. Moja greška, ali znate već : raspust (koji je odnedavno za nama), putovanja, škola, itd. Mislim, nisam pisala malo više od nedelju dana, znam, ali spremala sam novu rubriku. Nego, hajde da vas malo uvedem u ovu rubriku. Volim da pišem lifestyle postove, ali sam htela prostor samo za njih (a da to nije Month Review koji pišem jednom mesečno). U ovoj rubrici ću pisati o nekim random temama, poput ove. Pisaću kad god mi se nađe neka zanimljiva i originalna tema. Današnja tema, kao što možete zaključiti, jeste - BLOG VS. YOUTUBE. Ja nisam jutjuber, niti planiram da postanem u skorije vreme, tako da je ovo samo strana priče jednog autsajdera. Ovo možda i nije tačno, ovo je samo moje lično mišljenje o svemu tome, čime se bave mnogi tinejdžeri na svetu.

Blog

- Ovim se ja zapravo i bavim, tako da znam o čemu upravo pričam. Svako može da otvori blog, ali ne može svako da ga vodi uspešno. U blogovanju je potrebno mnogo kreativnosti i originalnosti. Potrebno je fotografisati, raditi na izgledu bloga i još mnogo stvari, poput nameštanja gadžeta, podešavanja širina i sl. Ali, blogerka mora imati kvalitetne tekstove (tj. postove), mora biti kreativna, originalna i jedinstvena. Međutim, nju niko ne vidi, tako da ne mora strahovati kako će okolina reagovati. To je (po meni) jedna od glavnih vrlina bloga. Niko te ne vidi, niko ne mora da zna kako izgledaš, nikog to i ne zanima, svi dolaze na tvoj blog da bi samo čitali tvoje postove. Loša strana bloga je to što, kao i svuda, postoji reklamiranje, fejk članovi, follow for follow itd. Za blog su potrebne dobre slike, možete slikati kamerom telefona, starog foto-aparata, profesionalnog, ili digitalnim foto-aparatom. Blogerka mora umeti da se pismeno izražava, kao i da poznaje pravopis, mada se često viđaju i nepismene blogerke (kako kompjuterski, tako i uopšte), što me nervira. Ali, blog mora imati ono nešto da bi ga drugi zavoleli, a to nešto je ponekad teško naći.

YouTube

- Dakle, ovo je samo strana priče jednog autsajdera. Ako možda ne budem u pravu, skrenite mi pažnju. Mislim da nije lako snimati videe za jutjub, jer je potrebno vreme, svetlo i mesto za to, a malo jutjubera može sebi da priušti kompletnu opremu za snimanje (reflektori, dobra kamera, mikrofon, itd.). Potrebno je naći i neko lepo mesto za snimanje, kao i naći savršen ugao za snimanje. Osoba pred kamerom treba da je opuštena, zanimljiva i da jasno govori, ni tiho, ni glasno, pred kamerom. Sa druge strane, rečenice se mogu ponavljati po sto puta dok kamera radi (samo primer), ali te se greške mogu lako skloniti, pomoću video editora. Editovanje videa mi se straaašno dopada, tako da mislim da je to zaista zanimljiv deo, ali ne misle svi isto, nažalost. Takođe, ovde nije potrebno mnogo truda oko izgleda kanala, više oko izgleda videa, a mi (jadni) blogeri, moramo brinuti i oko izgleda bloga, i oko izgleda slika ☺ U videima se ipak može više objasniti nego u postovima, poput recenzija, ili routinsa. Jutjuberka bi trebalo da bude sređena, kao i da na sređenom mestu snima video, tako da i za to definitivno treba vremena. Mislim da treba i naučiti neke rečenice napamet (kao za reklamu, ili seriju), jer kada se neko zbunjuje milion puta, a to ne skloni, to može malo da zasmeta gledaocu. 

- Večita je svađa između blogerki i jutjuberki kako je njihov ‚‚posao'' lakši, ali ja mislim da je svaki od ovih težak i lak na svoj način i da jednostavno oba imaju svoje vrline i mane. Mislim da je najteže biti i bloger i jutjuber, kao i da je teško izvagati između ta dva. Pa, eto, to je to za danas, ja vam se opet izvinjavam zbog mog nepisanja, ali eto, šta mogu, takav mi je raspored.



P.S. Ovo je moj novi potpis, zar nije lep?

You Might Also Like

2 comments

  1. Fenomenalan post zaista :) Kao i tvoj potpis na kraju :)

    http://fashionawakebyb.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Pošto se ja bavim ovim stvarima, mogu da ti kažem da i jedno i drugo zahteva puno vremena i truda. Ne postoji lakše ili teže, isto je. ☺

    Teodora's small world

    ОдговориИзбриши