Stvari koje (ne) bi trebalo da radite tokom školovanja... #BTS

25.8.16


 I eto, prošlo je čak sedam godina od onog famoznog prijema prvaka. Sećam se koliko sam jedva čekala da uđem u školu, kako sam bila uzbuđena... Međutim, nisam se ni nadala da će mi biti ovoliko žao što je napuštam za godinu dana. Ne zato što je nešto posebno volim, ili zato što sam veliki štreber već zbog propuštenih prilika, grešaka, ali i onih dobrih stvari koje sam radila. Ne mislim na redovno učenje, sjajne ocene, savršeno znanje činjenica, mislim na prijateljstva, druženja, jer, škola nas ne uči samo praznim lekcijama, dosadnim činjenicama i formulama, već nečim mnogo vrednijim, a to je upravo ona lekcija koju su mnogi propustili, a ipak nisu dobili neopravdani ili nedovoljnu ocenu, a možda zbog toga i pali razred, nešto mnogo bitnije - kako biti čovek i kako se snaći u životu. Na sreću, ja sam ovo shvatila u sedmom razredu a ne u ono vreme kada ću moći samo da sanjam o povratku u školu, zato ću celu sledeću godinu posvetiti upravo ovim stvarima, a nakonadiću ih u srednjoj školi:

1. Ne stvarajte predrasude o drugima!



Ovo je jedna od retkih stvari u kojoj nisam zapravo pogrešila. Nije džabe rečeno - ne sudi o knjizi po korici. Nemojte biti od onih koji su glavni po predrasudama. Nikada nemojte misliti da je onaj ko nema lepu garderobu ili najnovije patike manje vredan od ostalih! Ni slučajno nemojte nipodaštavati one koji su drugačiji, ili imaju neki nedostatak - nisu oni birali da budu takvi, zato nemojte misliti da je onaj ko je spolja drugačiji iznutra ružan!

2. Družite se sa svima!



Verovatno jedna od lekcija koju sam na teži način naučila. Biti samo sa jednom osobom je strašno i vrlo teško, čak i stresno. Niko ne može da se slaže sa baš svima, ali uvek se trudite da održavate barem pristojne odnose sa drugima. Ko zna, možda baš osoba sa kojom se do sad niste slagali može da bude vaš pravi prijatelj!

3. Imajte svoje mišljenje ali poštujte i tuđe!



Znate ono, kada uradite nešto što vam neko kaže, iako se protivite time, uglavnom vas pitaju: da ti je rekao da skočiš u bunar, ti bi skočio, zar ne? I u pravu su! Nikada ne smete dozvoliti da vam neko kaže da slušate njega - ako sam nešto naučila, u najviše situacija je najbolje slušati sopstveno mišljenje, jer, kada napravite glupost, uglavnom onih koji su vam rekli da je napravite više nema! Ali, to ne znači da morate i druge da ubeđujete u svoje mišljenje, iako znate da ste u pravu. U mnogim situacijama je bolje da svoje mišljenje podelite, ali ne i da terate druge da isto tako misle.

4. Ne dozvolite da vas koriste!



Samo zato što je vas ta osoba slušala čitavih deset minuta kako pričate o svom odlasku na more, ne mora da znači da ste joj doživotni dužnik. Nažalost, mnoge osobe tako misle, pa vam onda traže da prepisuju od vas na kontrolnom, prevedete im tekst, utrošite skoro ceo dan na njihovo popravljanje četvorke (da, da...), jednostavno, otkačite se od takvih ljudi, oni vam nisu potrebni u životu!

5. Dozvolite sebi da odmorite!



Zar je prekršaj jedan petak reći mami da nazove razrednog starešinu da mu kaže da vas strašno boli grlo i da ne možete da govorite, pa da nećete doći u školu samo taj dan, ali u ponedeljak sigurno dolazite? Pa naravno da nije. Dopustite sebi da se odmorite od svakodnevnog stresa i buke, a za taj jedan dan ‚‚bola u grlu'' vam sigurno neće biti potrebno opravdanje ☺ Naravno, ne kažem da to praktikujete redovno i svake nedelje, ali jednom u školskoj godini sigurno nije na odmet.

6. Uvek saslušajte osobe koje to zaslužuju!



Svakako da ne treba biti tu za ljude koji vas ni ne pogledaju kada vam je loše i očajnički vam je potrebna pomoć, ali osobe kojima je stalo do vas - pa naravno da im treba pomoći! Nikako nemojte odbijati osobe koje su uvek tu za vas jer jedino tako ćete pomagati jedni drugima, kažu da se dobro dobrim vraća, a i, onda sigurno znate da vas ta osoba neće izneveriti kada vama bude bila potrebna pomoć ☺

7. Ne opraštajte svakome!



Znam, mislite da ovo zvuči previše grubo. Ja sam za to da ne treba biti zlopamtilo, ali ako vas je neko povredio, onda ne smete da mu dozvolite da to opet uradi. Znate, vuk dlaku menja ali ćud nikako. Ja sam se milion puta opekla kada sam iznova i iznova opraštala osobama koje to uopšte nisu zaslužile, uvek smo se vraćali na isto, svaki put kada bih im oprostila. Uvek im stavite do znanja da imaju još jednu šansu i kraj, jer ako im zaista značite, onda sebi neće dopustiti istu grešku!

8. Ne budite ljubomorni!



Opet, ovo je iz mog ličnog iskustva, samo što ja nisam bila ta koja je bila ljubomorna, već osoba na koju su bili ljubomorni. Ljubomora je čudo, ne dopustite da budete ljubomorni na nekoga nebitno zbog čega. Mislite da osobi na koju ste ljubomorni cvetaju ruže u životu i zato je mrzite u dubini duše? Ne, ne, ne! Nikome nikada nisu sve vreme cvetale ruže, pa ni toj osobi! A ako je neko na vas ljubomoran i vi to primećujete, porazgovarajte sa tom osobom zbog čega je ljubomorna i posle joj objasnite da vama, kao ni toj osobi nije savršeno u životu i da svako ima nešto lepo u životu, a ako je ta osoba agresivna i neprijatna, obratite se nekoj odrasloj osobi.

9. Verujte u sebe!



Ni slučajno nemojte misliti da ste bezvredni! Svako uvek ima nešto u čemu je sjajan i dobar, tako da... opustite se i nađite to u čemu ste besprekorni, a ako ste to već našli, pokažite to ostalima!

10. Ne svađajte se sa nastavnicima!



Mislim da su svi izvukli ovu pouku na teži način. Znam da vam ovo nije ni na kraj pameti dok doživljavate strašnu nepravdu, ali, ipak, probajte da se kontrolišete i zadržite to za kraj časa, ili eventualno za razrednog starešinu. Među nama, ja svoju nastavnicu biologije ne mogu da smislim, ali, eto, koliko god puta da me je (možda i nenamerno) uvredila time što mi je govorila da ne znam gradivo (pošto, jelte, nisam išla na takmičenje, a inače, vrlo dobro je poznato da deca koja ne idu na takmičenje ništa ne znaju (sarkazam)), nekako sam uspevala to da potisnem i mirno joj objasnim da znam gradivo i čim me je saslušala, dobila sam peticu, mislim, vrlo banalan primer, ali, opet, barem probajte da razgovarate, a ne da se svađate...

 Dakle, i ja sam zvanično počela #bts postove, imam nekoliko postova koje pišem na ovu temu, ali, iskreno mislim da ne bi trebalo da preterujem jer zaista ne verujem da zaista postoji nešto u vezi ovoga što već niste pročitali. 




You Might Also Like

26 comments

  1. Post je super ♥! I ja sam par stvari naučila iz ličnog iskustva, i iskreno, mislim da si u pravu za sve što si rekla

    https://myworldtinzy.blogspot.rs - Novi post

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post,i meni je na neki način žao što sam završila osonovnu,ali i drago mi je.Ne volim osnovnu školu,jer polovina njih ni ne zna a sude o drugima.Baš sam gledala peti razred,toliko svađa,podeljeni u grupicama..ne druže se sa svima,neko nije na njihovom nivou - beže od njega,muka mi je od toga!Valjda smo svi ljudi,da li neko ima više - ili manje nije poenta da se zbog toga razdvajaju.Ipak,to ti je kućno vaspitanje,suditi o drugima na račun oblačenja. ☺ Odlično si ovo napisala! ♥☺
    http://natalijabeauty.blogspot.co.ke

    ОдговориИзбриши
  3. Predivan post!Slažem se sa tobom u potpunosti!Dobro je što si ovo napisala iz ličnog iskustva.Hvala ti!♥♥♥

    http://chelchiechelchie.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo su stvari koje trebamo nauciti uopsteno u toku zivota. Prosto moramo prvo prihvatiti saebi, da bismo uspeli da prihvatimo druge. I naravno, ne smemo osudjivati ljude, i svadjati se sa njima a pogotovo ne tako lako oprostiti. ☺
    I ja sam osoba koja vrlo cesto "uzme odmor" i tako odsedi par dana kuci. ☺

    Na mom blogu je novi post o polasku u srednju skolu, pa pogledaj. ☺
    worldarounyo.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  5. Slažem se sa svime što si napisala ali kroz školu je nemoguće da možeš biti dobar sa svima.Znam to iz nekog svog iskustva.Iako ti želiš biti dobar sa nekim osobama te osobe jednostavno ne žele biti dobre sa tobom.U tom slučaju samo ignorišeš i nastaviš dalje ♥ odličan post i najbitnije je biti okej sa nastavnicima jer je prvi dojam jako bitan :)

    Novi post → beautyandstylebyemma.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  6. Super post, slazem se sa svime sto si napisala. Kada sam ja krenula u srednju pokusala sam sa svima biti dobra, ali vec nakon nekoliko mjeseci pola razreda je pokazalo svoje pravo lice, pocele su svade, vrijedanja i ogovaranja. Sad su nastale grupice u razredu i da naravno da je vise onih koji vrijedaju druge prema tome kako izgledaju ili ponasaju. Da se sto vise ljudi ponasa ovako kako si ti napisala sigurno bi bilo manje vrijedanja i bila bi bolja atmosfera u razredu. :)

    beautybydorotea.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Sjajan post i veoma lepo si ga napisala. Ja sam neke od navedenih stvari naučila tek u prvoj godini, ali su veoma korisne pouke. I da, slike su zaista sjajne.:)
    P.S. Nominovala sam te za jedan tag, ako te zanima:

    introvertna-holandjanka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман25/8/16

    Odličan post, u potpunosti se slažem sa tim da ne treba verovati svima. Imala sam jednu drugaricu sa kojom sam se jako posvađala. Posle nekoliko dana došla je i izvinila se. Ja sam joj oprostila ali posle nekoliko dana ona je došla i rekla mi je da sam ja kriva što smo se posvađale i opet smo se posvađala. opet je došla da se izvini (njena majka ju je naterala) i posle nekoliko dana opet se posvađala, i od tada nisam joj oprostila za to nikada. I da, gde si kupila dreamchater? Ako želiš posetiti moj blog, ili pročitati moj zadnji post klikni ovde.

    -Šehada xx

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dreamcatcher sam kupila na moru, u Grčkoj, ali mislim da možeš i da ga poručiš na nekom sajtu ;)

      Избриши
  9. Super saveti skroz! jako lepo je sve napisano. :)
    Mislim da osnovnu skolu, a i srednju kasnije, treba iskoristiti na najbolji m oguci nacin i uyivati u svakim trenucima! ♥
    poseti: Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  10. Odlični savjeti! Ja sam završila osnovnu školu, sad krećem u srednju i radila sam neke od ovih stvari nažalost. Ali barem sam nešto naučila i sad to više neću raditi u srednjoj školi :)
    I slažem se s ovim što si rekla za bts postove, svi su skoro isti i glupo ih je onda toliko pisati. Ovaj post mi se sviđa zato što je originalan i dala si svoje mišljenje :)

    bernardasinnerbeauty.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Mislim da si u pravu za sve što si rekla :)
    Često sam se u školi povlačio pred izazovima ili mirno prihvatao mišljenje drugih, ali više ne. Ne smem da dopustim takvim stvarima da se dešavaju.
    Fino si to rekla ''ne dozvolite da vas koriste'', ukoliko ti neko učini uslugu jedanput, ne znači da moraš da mu služiš kao 'rob' do kraja života, hahah :)
    Još jednom sjajan post i samo tako nastavi!

    mravawishes.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  12. Divan post, zaista. Sviđa mi se ovakvo razmišljanje i shvatanje svojih (ne)kvaliteta i pokušavanje da kod sebe ispraviš ono što je negativno.
    Ja ove godine želim da se još vie zbližim sa mojim razredom i da napravim školsku godinu koja će mi zauvek ostati u sećanju :) <3

    https://modernastreberka.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  13. Predivan post draga! U pravu si i sve što si napisala je apsolutno tačno. Dopada mi se kako razmišljaš. :) ♥

    Novi post -> innisall.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  14. Jako korisni savjeti i slažem se sa svime što si napisala. :)

    https://sretnisanjar.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  15. Sjajan post, Kaća. :) Sve ono što ljudi kažu da ne treba uraditi tokom školovanja, ja sam za vreme osnovne škole uradila, tako da... moglo bi se reći da sam iskusila sve na svojoj koži hahah. Ipak, sada odlazim u srednju sa iskustvom i bez predrasuda, pa ćemo videti kao ću se tamo progurati heh. ;) <33

    Novi post-> www.marsyly.com

    ОдговориИзбриши
  16. Opet,odlično urađeno. Meni je takođe ostalo još godinu dana u osnovnoj. Ne mogu reći da mi je žao zbog te činjenice,jer da sada sabiram neke pozitivne utiske koje nosim sa nje,bilo bi ih jako malo. Ali bukvalno,ne nosim nikako jake uspomene koje bi me rasplakale. Jer ,prvo,nisam imala neko preterano društvo. Ne zato što nisam društvena,već zato što su ljudi jedna jako surova bića puna predrasuda. I ne slažem se sa tobom,samo u zadnjoj stavki. Ćutala sam nastavnicima i nije se dobro završilo. Poštujem ih i volim,ali nikad neću zaboraviti postupak jednog momka,koji je nastavnik fizičkog opravdao. Bukvalno mi je slomio srce i na kraju mi još malo sipao soli na ranu. To je bilo to. Vrhunac mog strpljenja. Strpljenja koje sam u sebi njegovala pune dve godine. Nestalo ga je. Sasula sam mu sve u lice,zaboravljajući da ispred mene stoji nastavnik. Plakala sam i pričala. Pričala sve što sam negde u svojoj glavi čuvala i na kraju dodala taj njegov neljudski postupak. Samo je nemo gledao u mene,spustio glavu i izvinio se. Stala sam i samo razočarano odmahnula glavom i otrčala u učionicu. Po prvi put,tada,shvatila sam da je novac čudo. Da ljudi šugavim papirom kupuju sve svašta i da nije bitno vređaju li ili ponižavaju nekoga tim postupkom. Shvatila sam koliko je normalno devojci reći da je *** samo zato što se ne oblači kao i ostale i ne uklapa se u masu,dok nastavnik nemo gleda. Shvatila sam šta znači udariti devojku,dok nastavnik samo okrene glavu . Shvatila sam da na ovom šugavom svetu ne postoji pravda. I moj savet je : Da ne treba ćutati. Ne treba dopustiti da vas neko ponižava. Jer, na kraju, ako razredni glumi nezainteresovanost,vrata direktorove kancelarije svi znamo. Odlično napisano,još jednom. :)


    alijindnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne odgovaram obično na komentare na blogovima, ali na ovaj jednostavno moram.
      Baš si me dirnula svime što si me napisala. Ne mogu da verujem da sam smatrao neke svoje probleme u školi velikima, sada kada čujem kakvu si nepravdu ti preživljavala. I svaka čast što si podigla glavu i izborila se za sebe i svoje mesto. Da, treba to uraditi, ma koliko teško bilo.
      Sve čestitke još jednom :)

      Избриши
  17. Ovo je zbilja odlicno napisano! Slazem se u svemu, narocito oko ovog s profesorima i svadanjem. Nista time ne postizemo, samo im postajemo antipaticni. Kod mene se cesto desavalo da ljudi s losijim ocjenama budu ljubomorni na ove s boljim, pa onda vrijedaju. Uzas.
    Posjeti moj blog i ako uclanis, napisi u komentar kako bi mogla uzvratiti: www.shoppingholic-dreamer.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  18. Ovo je zbilja odlicno napisano! Slazem se u svemu, narocito oko ovog s profesorima i svadanjem. Nista time ne postizemo, samo im postajemo antipaticni. Kod mene se cesto desavalo da ljudi s losijim ocjenama budu ljubomorni na ove s boljim, pa onda vrijedaju. Uzas.
    Posjeti moj blog i ako uclanis, napisi u komentar kako bi mogla uzvratiti: www.shoppingholic-dreamer.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  19. Apsolutno se slažem sa svima, pogotovo ovo svađanje sa profesorima. To nikako, ja sam dosta impulsivna i stvarno nepravdu ne podnosim , tako sam dosta puta došla u situaciju da se posvađam sa profesorima , međutim, nikakve koristi od toga, samo sebi štetu nanesem.

    ОдговориИзбриши
  20. Odličan post, prijavi se na moj blog. Uzvraćam.
    Ovo je moj prvi post https://enotes10.blogspot.ba/2016/08/studi-tips.html ♥♥

    ОдговориИзбриши
  21. Slazem se potpuno. Škola je puna nepravde, ali svadje su najgore što mozemo uraditi. Sjajan post! Učlanila sam se u tvoj blog :)

    https://smoothieglam.blogspot.rs/2016/08/potroseni-proizvodi-3.html

    ОдговориИзбриши
  22. Od ove školske godine ti savjeti postaju moji zadatci. <3
    Ako želiš pogledaj moj post i učlani se, uzvraćam <3.
    http://lillysecret.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  23. Odlično si sve zapisala! Zapratila sam te ako hoćeš uzvrati <3
    http://marijasworldblogaddres.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  24. Uh, ostala sam bez teksta. Savršeni savjeti za sve one koji počinju školu iznova i iznova, bez obzira koliko razreda da imaju iza sebe. Definitivno ljubomora, svađa i predrasude su ono što nas samo udaljava od ljudi i ne daje im šansu da se pokažu u pravom svjetlu. Da budem preciznija, ja sam jedna od onih koje, na prvi pogled ljudi "zamrze", jednostavno ne znam zašto ali eto. Što je još tužnije niko nema odgovor na to pitanje, svima je jedno isto: "Eto.. ne znam.. onako... učinila si mi se..". Vjerujte mi da se ja tada osjećam mnogo gore nego oni. Zato nemojte da sudite o nekome dok ga ne upoznate.

    Ako želiš pogledaj moj blog, učlani se, uzvraćam:
    http://danny991.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши